DIY: Steigerhout tafel maken

Tafel "Blokpoot" van Nieuw steigerhout 76x250cm 8 tot 10 persoons tafel

DIY: Steigerhout tafel maken

Een steigerhouten tafel is echt een aanwinst voor het interieur of het terras. Steigerhout is van origine een sterke houtsoort die bestand is tegen weer en wind. Schaf wat planken aan en ga zelf eens aan de slag met het maken van je eigen steigerhouten tafel. Hoe je zelf een steigerhouten tafel maakt leggen we je hier uit.

Instructievideo van Karwei

Zo maak je een steigerhouten tafel

Stap 1. Zaag de planken op maat

Om je steigerhouten tafel in elkaar te kunnen zetten is het belangrijk dat je eerst de planken op maat zaagt. Naast de steigerhouten planken heb je ook verbindingslatten nodig die de planken met elkaar verbinden. Deze moeten natuurlijk ook op maat gezaagd worden. Bekijk in de onderstaande tabel de benodigde afmetingen, aantallen en onderdelen voor jouw zelfgemaakte steigerhouten tafel.

ItemAantalMateriaalDikte x Breedte x LengteOnderdeel
A5xSteigerhout30 x 195 x 2450 mmtafelblad
B16xSteigerhout30 x 195 x 720 mmpoten
C4xSteigerhout30 x 165 x 165 mmpoothouders
D4xVerbindingslat breed30 x 62 x 835 mmverbinding
E2xVerbindingslat breed30 x 62 x 505 mmrand kort
F2xVerbindingslat breed30 x 62 x 1980 mmrand lang
G2xVerbindingslat smal30 x 30 x 1978 mmrand lang
H2xVerbindingslat smal30 x 30 x 503 mmrand kort

Stap 2. Maak de poten van de tafel

De poten worden gemaakt met item B uit de bovenstaande tabel. Iedere poot bestaat uit 4 latten die je tegen elkaar schroeft. In totaal kan je dus 4 poten maken waar het tafelblad op steunt.

Stap 3. Maak de tafelranden

De tafelranden zijn te maken door de smalle verbindingslatten op de brede verbindingslatten te bevestigingen. De kleine latjes (item H) moet je monteren op de brede latten (item E) en de andere kleine latjes (item G) bevestig je op de andere latten (item F). Door deze een kwartslag te draaien wijzen de smalle latten naar beneden en dat is de juiste richting waar deze naartoe horen te wijzen.

Stap 4. Zet het tafelblad in elkaar

Het tafelblad is natuurlijk de eye-catcher van de hele steigerhouten tafel. Deze kan je in elkaar zetten door de planken (item A) op een vlakke ondergrond tegen elkaar aan te schuiven. De vier verbindingslatten (item D) kan je daarna op de planken leggen met een afstand van 24 cm, 100 cm, 145 cm en 215 cm. Zorg ervoor dat er aan beide kanten van de latten nog 7 cm over is tot de rand van het tafelblad.

Stap 5. Bevestig de poothouders van de tafel

Nu het tafelblad en de poten zijn klaargemaakt kan je deze bijna gaan monteren. Om deze te monteren moet je eerst de poothouders aan het tafelblad bevestigen. De poothouders (item B) leg je op 4 cm afstand van de rand van het tafelblad. Zo zit er nog 3 cm tussen de tafelranden die je op 1 cm van de rand bevestigd. De poothouders zijn nu perfect in positie gemonteerd.

Stap 6. Meet alle onderdelen even na

Een stabiele tafel hangt natuurlijk af van alle afmetingen. Wijkt er ergens iets af, dan is de tafel niet stabiel en is dat ontzettend storend. Zorg dus dat je alle afmetingen van de poten en poothouders, het tafelblad en de randen even nameet voor je alles vastmaakt.

Stap 7. Bevestig de poten aan de steigerhouten tafel

Nadat je alles nog een keer hebt gemeten en kan bevestigen dat de afmetingen kloppen, kan je de poten monteren aan het tafelblad. Dat doe je door deze vast te schroeven aan de poothouders die je bij stap 5 hebt bevestigd. Is dat gelukt, dan is het steigerhouten tafel klaar.

Kant-en-klare steigerhouten tafel kopen

Heb je twee linkerhanden en wil je liever een steigerhouten tafel kopen die al voor jou gemonteerd is? Bekijk dan hier ons aanbod steigerhouten tafels!

Alles wat je nodig hebt voor het maken van je eigen tafel is te bestellen via deze link of onderstaande button.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *